Pályázat

GINOP-1.2.2-16-2017-00236

Kedvezményezett neve: Bitu-Express Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
A projekt címe: A Bitu-Express Kft. kapacitásbővítő beruházása
A szerződött támogatás összege 28 818 880 Ft
A támogatás mértéke 50 %

A projekt tartalmának bemutatása:

Tevékenységi körünket mindenképpen bővíteni szerettük volna, mivel az utóbbi időben a fémmegmunkálásra óriási igény van országos és megyei szinten is, ugyanakkor az ezzel foglalkozó cégek száma régiónkban rendkívül kevés. Ezen cégek emiatt nagyon túlterheltek és csak több hetes megrendelési idővel tudnak bizonyos munkákat elvállalni. Ekkor vált egyértelművé számunkra, hogy vállalkozásunk fő fejlesztési iránya a lemezmegmunkálási tevékenység megerősítése kell, hogy legyen. Bár erősek a piaci pozícióink a saját területünkön is, sokkal perspektivikusabbnak mutatkozott a lemezalakítás, darabolás és sorozatgyártás területe számunkra. Az élhajlító, a lemezolló és az oszlopos fúró/maró megvásárlásával jelentősen kiszélesednek a lehetőségeink. Ennek hatására döntöttünk úgy, hogy bővítjük telephelyünket és új – fémipari -tevékenységbe kezdünk. Kezdetben elsősorban bérmunka keretében, majd a géppark és vevők körének bővülésével egyedi termékek gyártásával. A gyártási technológiához szükséges gépek, mint pl hegesztők, alumínium hegesztő, eszterga- és marógépek, oszlopos fúrógépek már rendelkezésre álltak. A termelés megkezdéséhez szükséges daraboló és lemezhajtó gépeket jelen projektben szereztük be.

A feladatokat kezdetben plusz 2 fő látja el, és a termelékenység növelésével számuk is reményeink szerint nőni fog. Sok alkalommal szembesültünk azzal, hogy jelenlegi tevékenységünkhöz is sokszor kellett igénybe vennünk lemezmegmunkálási, gyártási tevékenységgel kapcsolatosan külső vállalkozás segítségét. Egyrészről ezek átfutási ideje is 5-7 nap volt, másrészről csak ilyen jellegű gyártatási tevékenységre a tavalyi évben sokmillió Ft-ot fizettünk ki. Mindez tehát egyik oldalról megakasztotta a folyamatainkat, másrészt gazdaságtalan is, illetve időtényező szempontjából is kiszámíthatatlan. Ezek győztek meg arról, hogy ez egy olyan piaci rés, amelyet mindenképpen ki kellene használnunk. A saját igényeink (autóink lemezfelépítményeinek gyártása) és a bérmunka gyártáson túlmenően szeretnénk a termékgyártásba is bekapcsolódni. Bár munkáink 90 %-a eleinte vélhetően bérgyártás lenne, minél hamarabb szeretnénk az egyedi termékgyártás irányába is elmenni. Fő célunk az autóipar. Folyamatban van egy emelőszerkezet megterveztetése, amelyet utána gyártanánk. Ezenkívül terveink között szerepelnek különféle további emelőeszközök (csápos emelők), vaskonténerek, hidraulika munkahengerek és egyéb hidraulikus elemek gyártása. Bár meglevő munkaerő állományunkban is van 2 lakatos: egy géplakatos és egy karosszéria lakatos, a várható nagy piaci igények miatt további 2 fő szakemberrel tervezzük bővíteni létszámunkat.

Legfontosabb nem számszerűsíthető várható eredménye fejlesztésünknek, hogy a beruházás eredményeképpen tevékenységünket diverzifikálni tudjuk, és az eddigi bérbeadási tevékenységünket kiegészíthetjük, illetve stratégiailag húzó területté emeljük a fémmegmunkálást is. Ezen szegmensen belül is minél hamarabb szeretnénk az egyedi termékgyártás irányába is elmenni. Az új DENER DMMH NC 4160/6 mm típusú hidraulikus lemezolló és a Dener Smart XL 4000/220t CNC élhajlító beszerzésével egy új, környezetbarát technológiával tudtuk bővíteni folyamatainkat, tevékenységi körünket. Céljaink között szerepelt a lemezmegmunkálás fejlesztése. Fő fókuszunk már nem a bérbeadás, hanem a lemezalakítás, darabolás és gyártás lenne. Az új berendezések előnye még a fejlett elektronikus rendszerük és az energiatakarékosságuk. Ezenkívül előny lehet még a piacon, hogy szemben a jelenlegi beszállítóknál megszokott 5-7 napos vállalási határidővel szemben, mi a leendő partnereinket szinte azonnal ki tudjuk majd szolgálni.

Munkavállalóink a legmodernebb, munkabiztonsági szempontból a legújabb fejlesztésekkel ellátott gépeken, kiváló körülmények között dolgozhatnak egy fejlődő, stabil pénzügyi helyzetű komoly perspektívákkal rendelkező cégben. Az új berendezések beszerzésekor kiemelten figyeltünk a hatékonyságára, energiatakarékosságára és alacsony üzemeltetési költségeire. Beruházásunk révén releváns, piacon elfoglalt pozícióink tovább erősödnek. Folyamatosan fejlődünk, erősödünk, hiszen megalakulásunk óta minden évben növelni tudtuk árbevételünket. A gépek beszerzésével újabb üzleti partnerekre tehetünk szert, és közelebb kerülhetünk olyan távlati céljainkhoz, minthogy a szakmánkban középtávon a jelentősebbek közé váljunk környékünkön. Megnyílik a lehetőség, hogy multinacionális cégek beszállítójává is válhatunk. A fentieken kívül folyamatosan azon dolgozunk, hogy jobb minőségben és rövidebb határidőkkel tudjuk vevőinket kiszolgálni. Elengedhetetlen, hogy a piac változásait figyelemmel tartsuk és azonnal reagálni tudjunk rá. Ehhez szükséges a szellemi és fizikai munkaerő ill. a vezetőség folyamatos képzése, oktatása és motiválása.

A projekt befejezési dátuma: 2017.12.08.

Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-16-2017-00236